Κυριακή, 18 Απριλίου 2021

«Υπήρξε περίοδος που μου έλειπε η αρνητική κριτική, και μπορώ να σου πω ότι την αποζητούσα. Μου έλειπε ο διαξιφισμός, ότι δεν είχα εχθρό απέναντί μου...»

«Ύστερα από έναν αποτυχημένο εμπορικά πρώτο δίσκο ("Πάθαμε κάποια κρίση... ουσιαστικά εκατό άτομα τον άκουσαν...") ήρθε η κυκλοφορία στην πολυεθνική, το τεσσεράμισι του Ζήλου και η καθολική αποδοχή. "Υπήρξε περίοδος που μου έλειπε η αρνητική κριτική, και μπορώ να σου πω ότι την αποζητούσα. Μου έλειπε ο διαξιφισμός, ότι δεν είχα εχθρό απέναντί μου..." Το 2009 είδε τους Κόρε Ύδρο να μετρούν το τρίτο -όχι και τόσο δύσκολο, ως είθισται- άλμπουμ τους, στο οποίο άνετα εξορκίζουν γνώριμους δαίμονες ενός συγκροτήματος μετά την αναγνώριση, ήτοι στασιμότητα και αναμάσημα. Ο indie θόρυβος έχει υποχωρήσει δίχως σημάδια επιστροφής και ο Αλέξανδρος θα προκαλέσει με τις υπέροχες ενορχηστρώσεις στο "Τελευταίο (μας) καλοκαίρι" τους Χατζιδακι-tinderstik-ικούς να ενδώσουν σε ένα ήδη κλασικό single. Γύρω στους είκοσι φιλοξενούμενους μουσικούς διαβάζω στο εσώφυλλο, που επιστρατεύον παντός είδους πνευστά και έγχορδα για να δώσουν πνοή στις παρτιτούρες του Αλέξανδρου, ο οποίος μονοπωλεί τα πλήκτρα και όχι μόνο, ενώ ανέλπιστα έχει ενσωματωθεί στο γκρουπ ο ταλαντούχος 15χρονος Φοίβος Άνθης στα τύμπανα. Πώς να γίνει συναυλία αυτό το πράγμα; "Δέχτηκε ο Αλέξανδρος Μίαρης να παίξει μαζί μας κιθάρα, τώρα που θα έρθει από την Αγγλία, και ίσως δρομολογηθούν συναυλίες."»

ΕΚΤΑΚΤΟ: Έσπασε μετά από 20 χρόνια ο πάγος μεταξύ Δημητριάδη και Καταγή!
(18.04.2021)
Είκοσι (20) ολόκληρα χρόνια μετά την επεισοδιακή παραίτησή του από τους Κόρε. Ύδρο. το καλοκαίρι του 2000, ο συνιδρυτής των Κορεσμένων Υδρογονανθράκων το μακρινό 1993, Σπύρος Καταγής, επικοινώνησε ξανά με τον Π.Ε. Δημητριάδη, με αφορμή πρόσφατη ανάρτηση του δεύτερου στην επίσημη σελίδα του νέου συγκροτήματός του στο facebook. Οι δύο... άνδρες αλληλογράφησαν σε θερμό κλίμα και χωρίς κωλυσιεργίες συμφώνησαν να συναντηθούν στο σπίτι του κοινού τους (άσπονδου) φίλου, πρωταγωνιστή σε κλίο-μπλι-κλιτς και, γενικά, ανεπίσημου 5ου μέλους της πρώτης περιόδου του συγκροτήματος, Μάριου Μαγιολαδίτη, που αυτή τη φορά ανέλαβε το ρόλο του διαμεσολαβητή/συμφιλιωτή. Στο τετ-α-τετ της θρυλικής οικίας Μαγιολαδίτη, πλησίον της οδού Ιδρωμένων στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, Καταγής και Δημητριάδης, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό (και όχι μόνο)*, αφού έδωσαν τις... γροθιές, μοιράστηκαν ενθύμια του (κοινού και μη) παρελθόντος τους, ενώ συζήτησαν σε πολύ θετικό κλίμα την πρόταση του Καταγή (και ουσιαστική αφορμή της συνάντησης) για πραγματοποίηση σειράς εκδηλώσεων αφιερωμένων στη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση των Κορεσμένων Υδρογονανθράκων, το 2023, ως αντίβαρο στους εορτασμούς-φιάσκο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Δημητριάδης, σε μια πρωτοφανή εκδήλωση συρρίκνωσης του Εγώ του, απολογήθηκε στον πάλαι ποτέ συνοδοιπόρο του στην κακοτεχνία για το ότι μετά την αποχώρησή του συνέχισε κρατώντας το όνομα Κόρε. Ύδρο., κάτι που δεν έπραξε μιάμιση περίπου δεκαετία αργότερα...

* Ο Μαγιολαδίτης μόλις είχε πραγματοποιήσει self-test, με αποτέλεσμα...

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ '78

του
Αργύρη Ζήλου

«Δίχως το πυκνό ηλεκτρικό επίστρωμα, εκθέτουν ευθέως τις πληγές τους - και να που ορθώνονται στιχουργικά ακέραιοι κι ας τους αλέθει ο έρως. Ένα κουβάρι αντιφάσεις που την άκρη του ποτέ δε θα ξεμοναχιάσεις και που, ακριβώς, σε σέρνει να ντυθείς αρτίστας κι όχι λ.χ. διαφημιστής.»
*****


ΦΤΗΝΗ ΠΟΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΤ

του
Μάνου Μπούρα

«Κατά κάποιο τρόπο φέρνουν στο νου το Μάνο Χατζιδάκι. Είναι ρηξικέλευθοι και ανοιχτόμυαλοι όπως κι εκείνος, αλλά με απόλυτα προσωπικό και σύγχρονο όραμα.»
^^^^^


«Υπερβαίνοντας τα στενά όρια της Κέρκυρας, κερδίζουν με τη "Φτηνή ποπ για την ελίτ" πανελλαδική αναγνώριση. Ξεπερνώντας τον αυτοσαρκασμό που υποδηλώνεται στον τίτλο του τελευταίου δίσκου τους, χτίζουν υπέροχα μονοπάτια γύρω από ποπ μουσικούς κήπους. Με δυναμική εσωστρέφεια, με λυρισμό χωρίς στόμφο, με εφηβική συστολή, με αυτοπεποίθηση. Με έμφαση πάνω απ' όλα στη δύναμη της μελωδίας.

του Νίκου Παπατριανταφύλλου

Η "Φτηνή ποπ" είναι μια ολοκληρωμένη ιδέα, με εξαιρετική συνοχή από αρχή μέχρι τέλους. Είναι μια καλή αφορμή για να αναβιώσουν μνήμες σε όλους εμάς, που μεγαλώνοντας κολλήσαμε με τους Smiths, τους R.E.M., τους Mazzy Star, τους Radiohead και τόσους άλλους ήρωες των στιγμών μας. Και εκεί είναι το σημαντικότερο στοιχείο του εν λόγω δίσκου. Δεν μένει στο να θυμίσει ή να αναβιώσει στιγμές, αλλά δημιουργεί παράλληλα νέες. Ο Debussy είχε πει κάποτε ότι η μουσική είναι η τελειότερη μορφή τέχνης, γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις.»

«Με αφορμή τη στιχουργική υδρογονοαποθείωση της ιδέας της rock μπάντας, όπως την ξέραμε πάντοτε, που θριαμβευτικά αποτέφρωσε τη θεωρία που ήθελε τους Κόρε. Ύδρο. ως αναβιωτές της ελληνόφωνης rock σκηνής, αναδράμουμε σε στίχους, στιχάκια και ύποπτες πρακτικές που μέσα σε λιγότερο από 30 και κάτι χρόνια κατέστησαν τον ελληνικό rock στίχο, μία τουλάχιστον υπόπτου αισθητικής εμμονή.»

"Ο σημαντικότερος ελληνικός δίσκος της δεκαετίας μέχρι στιγμής."

«Μόλις οι Κόρε. Ύδρο. έπαψαν να αποτελούν το υπόγειο μουσικό επίτευγμα της Κέρκυρας, ένα ευρύτερο ακροατήριο είχε το προνόμιο να υποστεί αισθητικό σοκ ανάλογο με αυτό που υπέστησαν οι πρώτοι αυτόπτες μάρτυρες των live των Τρύπες στη Σελήνη στα μέσα των 80s.»

Gagarin 205, Athens, 15 February 2007
του Ηλία Μαλασίδη

«Όταν οι Κόρε.Ύδρο. βγήκαν στη σκηνή είχα ξαφνικά μια πρωτόγνωρη αίσθηση σύμπνοιας με το κοινό, μια εντύπωση ότι όλοι εκεί ξέραμε ότι αυτό το live δεν θα έμοιαζε με άλλα. Και αν δεν έμοιαζε λέει!... Οι Κόρε.Ύδρο. μας εκτόξευσαν με μια εκρηκτική δοσολογία από στιβαρές συνθέσεις, κλωτσιές στο φθηνό σταριλίκι (το "Όχι πια έρωτες" δεν έπαιξε τελευταίο - ραδιοφωνικό χιτ γαρ...), ανελέητο rock (όχι μουσικά, εννοιολογικά μιλώντας) περφόρμανς και φυσικά τους στίχους τους που τσακίζουν κόκκαλα με την ευθύτητά τους και το βάθος τους.


Κάπου εκεί - επιτρέψτε μου τις κινηματογραφικές αναφορές - νομίζω ότι είδα τον γίγαντα του "Twin Peaks" να μου λέει "you-are-here" και όταν γύρισα νόμισα ότι ήμουν στη συναυλία των Sex Pistols στο "24-hour party people" και γενικά για να μην φανεί ούτε ότι παραμελώ τις επισκέψεις στον ψυχολόγο μου, ούτε ότι δουλεύω το αφεντικό και το αγαπητό αναγνωστικό μου κοινό, δεν μπορούσα να προσγειωθώ στην πασίγνωστη κατάσταση αποκαλούμενη και 'πραγματικότητα'. Όταν μετά τα εξόχως περιττά φανιλίκια των εμπρός παριστάμενων οι Κόρε.'Υδρο. αποχώρησαν για τα καλά, ευχήθηκα να με δικαιώσει το μέλλον για το ότι πίστευα ότι βρέθηκα σε μια ιστορική συναυλία.
»